111 години след трагедията в Атлантическия океан на Титаник, стотици предмети

...
111 години след трагедията в Атлантическия океан на Титаник, стотици предмети
Коментари Харесай

Да почувстваш „Титаник“: Уникална изложба, в която се влиза с бордна карта на пътник от 1912 г.

111 години след трагедията в Атлантическия океан на " Титаник ", стотици предмети от потъналия транспортен съд са изложени до 10 септември в Париж. Това е и едно от огромните културни събития в края на лятото във френската столица.

Билетът за изложбата е копие на бордната карта, с която 2200 пасажерите се качват на кораба на 10 април 1912 година.

„ Никой, даже Господ, не може да потопи този транспортен съд “ гласи фраза на чиновник от „ Уайт остарял лайн “ – компанията притежател на „ Титаник “

На задната страна е изписано името на някой от тях, разказана е историята му.

Спираща дъха грациозност от фини материи, главозамайващо красиви рокли – по този начин наподобяват първокласните каюти от първа класа, за които най-богатите индустриалци преди 111 години заплащат еквивалента на днешните близо 100 хиляди $.

Приглушено се долавя музиката на оркестъра, който ще продължи да свири и откакто последната избавителна лодка е напуснала кораба. Моторът и шумът от турбините тук не се чуват.

Те стават обаче оглушителни до кабините от Трета класа. Четири елементарни кревати в голо помещение, в което единственият багаж, евентуално са били фантазиите на емигрантите за един нов живот в един нов свят, до който те обаче няма стигнат.

Тишина и цялостна тайнственост обгръщат непокътнати елементи от сервизите на Титаник и персонални движимости на пасажерите. Изящни бижута, мъничко портмоне, непретенциозно карирано сако, прекарали десетки години на към 4 хиляди метра дълбочина, описват истории – любовни, трагични, съдбовни.

Истории, които ще останат затворени вечно някъде в океана като тази запушалка на скъпо шампанско, която и до през днешния ден необяснимо остава в бутилката.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР